Fragrance in dermocosmetic emulsions: From microstructure to skin application - Unité de Recherche en Chimie Organique et Macromoléculaire Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue International Journal of Cosmetic Science Année : 2023

Fragrance in dermocosmetic emulsions: From microstructure to skin application

Résumé

Abstract Fragrance is added to almost all dermocosmetic emulsions, as it has been found to be a key driver in consumer choice and contributes to the perception of product performance. Fragrance is a complex mixture of odorant chemicals at different concentrations. When incorporated into a formulation, the individual fragrance chemicals partition between the emulsion phases depending on their physicochemical properties, which can impact the structure, stability, texture and odour of the final product. On the other hand, it is well known in the food industry how the composition and structure of food emulsion matrices influence the release of aroma chemicals. Fragranced dermocosmetic emulsions have been studied to a lesser extent but it is interesting to apply findings from the food domain since emulsion structure, composition and aroma compounds share common features. This review aims to give an overview of the literature dealing with the interactions between fragrance and dermocosmetic emulsions. The effects of fragrance on emulsion microstructure, stability and texture are highlighted and discussed. The effects of composition and structure of emulsion on the release of fragrance molecules are also presented. Finally, the interactions between skin and fragranced emulsions are addressed.
Résumé Des parfums sont ajoutés dans la plupart des émulsions dermocosmétiques. L'odeur d'un produit est en effet un facteur déterminant lors du choix par les consommateurs, et elle peut même contribuer à la perception de ses performances. Le parfum est un mélange complexe de substances chimiques odorantes à différentes concentrations. Lorsqu'elles sont incorporées dans une formule, les molécules odorantes se répartissent entre les phases de l'émulsion en fonction de leurs propriétés physicochimiques, ce qui peut avoir un impact sur la structure, la stabilité, la texture et l'odeur du produit fini. D'autre part, il est bien connu dans l'industrie alimentaire que la composition et la structure des matrices alimentaires influencent la libération des molécules aromatiques. Les émulsions dermocosmétiques parfumées ont été moins étudiées dans la littérature, mais les résultats obtenus dans le domaine alimentaire peuvent être utiles pour comprendre les phénomènes mis en jeu dans ces systèmes. En effet, la structure et la composition des deux types d'émulsions, et la nature des composés aromatiques et odorants présentent de nombreuses caractéristiques communes. Cette revue vise à donner une analyse de la littérature traitant des interactions entre les parfums et les émulsions dermocosmétiques. Dans un premier temps, les effets des parfums sur la microstructure, la stabilité et la texture des émulsions sont présentés et discutés. Puis, les effets de la composition et de la structure de l'émulsion sur la libération des molécules parfumantes sont abordés. Enfin, les interactions entre la peau et les émulsions parfumées sont renseignées.
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Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)

Dates et versions

hal-04208074 , version 1 (19-09-2023)

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Citer

Charlotte Dallay, Catherine Malhiac, Céline Picard, Géraldine Savary. Fragrance in dermocosmetic emulsions: From microstructure to skin application. International Journal of Cosmetic Science, 2023, ⟨10.1111/ics.12896⟩. ⟨hal-04208074⟩
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