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Theses Year : 2003

Sustainable agricultural development

Le développement agricole durable

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Abstract

In the industrialised countries, intensive and productivist agricultural systems are in crisis. They are leading to a significant reduction in the number of farmers, environmental pollution, degradation of food quality and territorial inequalities that can even destabilise agriculture in the countries of the South. Sustainable development is based on the precautionary principle, respect for nature and the reduction of social inequalities. Within this framework, the essential role of agriculture is to ensure food security in each country or major region of the world, as well as quality food for all human beings. These functions are inseparable from the protection of the environment and the countryside, the maintenance of agricultural employment and the use of the rural environment, in conjunction with all components of society. In Basse-Normandie, farmers are in difficulty due to a lack of adaptation to the dominant model, despite the reputation of its dairy and cider specialities. They live side by side with systems where mass production is of low quality. Based on the region's assets, farmers and non-farmers are already setting up alternatives concerning production, processing and distribution methods, offering quality products, despite the constraints of the CAP. Sustainable agricultural development can only be global. The main obstacles to change are more socio-cultural and political obstacles than technical and economic constraints.
Dans les pays industrialisés, les systèmes agricoles intensifs et productivistes sont en crise. Ils conduisent à une réduction importante du nombre d'agriculteurs, à des pollutions de l'environnement, à la dégradation de la qualité des aliments et à des inégalités territoriales qui peuvent même déstabiliser l'agriculture des pays du Sud. Le développement durable se base sur le principe de précaution, le respect de la nature et la réduction des inégalités sociales. Dans ce cadre, l'agriculture a pour rôle essentiel d'assurer la sécurité alimentaire de chacun des pays ou des grandes régions du monde, ainsi qu'une nourriture de qualité pour tous les êtres humains. Ces fonctions sont indissociables de la protection de l'environnement et des paysages, du maintien des emplois agricoles et de l'utilisation du milieu rural, en lien avec toutes les composantes de la société. En Basse-Normandie, des agriculteurs sont en difficulté par un manque d'adaptation au modèle dominant, malgré la renommée de ses spécialités laitières et cidricoles. Ils côtoient des systèmes où la production massive est de faible qualité. À partir des atouts de la région, des agriculteurs et des non agriculteurs mettent déjà en place des alternatives qui concernent les modes de production, la transformation, les méthodes de distribution, en proposant des produits de qualité ; cela malgré les contraintes de la PAC. Le développement agricole durable ne peut être que global. Les principaux freins aux changements relèvent davantage de blocages socio-culturels et politiques que de contraintes technico-économiques.
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Cite

André Gasson. Le développement agricole durable : fondements théoriques et éclairages bas-normand. Géographie. Université de Caen Basse-Normandie, 2003. Français. ⟨NNT : 2003CAEN1380⟩. ⟨tel-03138629⟩
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